Abrahamin pidot ensemblen laulajan silmin

5.2.2018

Viime vuoden heinä- ja elokuussa ei tarvinnut juuri miettiä, mitähän sitä vapaa-ajalla tekisi. Limingan idyllisen vanhan pappilan pihapiiriin rakennettu kulttuurilava tuli hyvin tutuksi, kun pääsimme harjoittelemaan Jukka Linkolan säveltämää ja Helena Tornbergin kirjoittamaa oopperaa Abrahamin pidot. Abraham Ojanperän (1856–1916) nimi oli jollain tavalla etäisesti tuttu, mutta mitään hänen elämästään en tiennyt ennen kuin liityin kuorolaisena mukaan oopperan lauluensembleen. Liminkalaislähtöisen, suomalaisen laulutaiteen ja laulunopetuksen uranuurtajan tarinasta muodostuikin inspiroiva ja koskettava, ja se tulisi jäämään mieleen kauan kesällä järjestettyjen kuuden loppuunmyydyn esityksen jälkeen.

Laulustemmat oli opeteltu pitkälti kotona pianon ja taustanauhojen kanssa, ja yhteisharjoituksissa sai keskittyä Jouni Prittisen taidokkaisiin ja tunteita herättäviin koreografioihin sekä Oulunsalo Ensemble -orkesterin kanssa esiintymiseen. Vaikka ansaitusti laulusolistit olivat tarinan keskiössä, pääsi myös ensemblessä kokemaan ja tulkitsemaan monenlaisia tunteita ja tilanteita. Vihaa ja pelkoa nälkään nääntyvinä kyläläisinä, juoruilua, ennakkoluuloja, surua, työn lomassa naureskelua hassutteleville isännille, pelkoa ja pelon voittamista, tanssahtelua ja tarjoilua kölniläisessä kahvilassa… Näytteleminen oli monelle laulajista uusi haaste, ja oli upeaa, kuinka lauluensemblellekin luotettiin niin iso osa lavalla tapahtuvasta draamasta. Esitysten aikana tartuimme toistemme antamiin syötteihin, ja improvisaation ja heittäytymisen tuloksena hahmot saivat lihaa luidensa ympärille ja taustalle muodostui aivan omia, pieniä tarinoitaan suuremman tarinan sisällä. Työtä riitti, mutta ammattimaisessa ohjauksessa ja taitavassa porukassa se oli todella palkitsevaa ja itsestä löysi aivan uusia puolia!

Helmikuussa (22. ja 23. päivä) ooppera siirtyy hyvin erilaiseen ympäristöön maalaisromanttisesta Limingasta. Helsingin musiikkitalo saa vieraakseen joukon soittajia, laulajia, tanssijoita, pyykkärinaisia, lapsia – Kiripassi-hevosta unohtamatta – jotka tuovat Abraham Ojanperän tarinan Helsinkiin. Keski-Euroopassakin esiintyneen mutta ammattilaisuransa pitkälti Helsingissä luoneen laulajan tarinaan tämä sopii paremmin kuin hyvin. Ojanperässä tuntui aina yhdistyneen kaksi erilaista luonteenpiirrettä: vaatimaton ja maalaismainen yhdessä kunnianhimoisen maailmankansalaisen kanssa. Siksi onkin mielenkiintoista päästä nyt esittämään tätä oopperaa toisenlaisessa ympäristössä ja nähdä, miten sen tulkinta muuttuu. Uusi tila tuo uudet haasteensa, mutta tilaisuus päästä Musiikkitalon lavalle on niin herkullinen, ettei sitä tohdi jättää käyttämättä.

Stemmat ja koreografiat on palauteltu mieliin, esiintymisasut kaivettu varastosta, ja pian päästään taas yhdessä laulamaan, tanssimaan ja olemaan Abrahamin tarinan taustajoukkoja!

Arttu Vilmi
Abrahamin pidot -oopperan lauluensemblen jäsen

Laita jakoon, jos tykkäsit!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Blogi

Blogissa kurkistetaan oopperan järjestelyihin ja etenemiseen. Blogissa kirjoittavat oopperan parissa työskentelevät henkilöt, jotka valottavat oopperan etenemistä ja ajatuksiaan omasta näkökulmastaan. Valokeila käännetään myös oopperamme päätähteen eli Abraham Ojanperään. Tervetuloa seuraamaan mitä oopperan kulisseissa tapahtuu!

Abrahamin pidot

Limingassa 2017 jymymenstyksen kokenut Abrahamin pidot -ooppera esitetään 22. ja 23.2.2018 Helsingin Musiikkitalossa.

Etusivu
Blogi
Facebook-sivu

Yhteystiedot

Helena Tornberg, tuottaja

Eero Karvonen, apulaistuottaja