Vanha Liminka

Historian siipien havinaa

Vanhan Limingan alueella voit aistia vanhan emäpitäjän suuruuden ja historian siipien havinan. Alueen historia ulottuu yli 500 vuoden taakse; Liminganjoen vartta mukaileva Rantatie oli ennen Limingan keskus. Maalaistalot joen molemmin puolin muodostivat tyypillisen nauha-asutuksen. Jokivarren asuintaloissa olivat myös kaikki palvelut, liikkeet ja virastot, joita maalaiskylässä tarvittiin.

Limingan museoalue

Limingan museoalue sijaitsee vanhassa Limingassa. Museoalueen muodostavat kotiseutumuseo, Vilho Lampi-museo sekä muistokoti Aappola. Taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa esittelevä näyttely on perustettu v. 1868 rakennettuun Pohjois-Suomen vanhimpaan kansakoulurakennukseen. Muistokoti Aappola on liminkalaissynteyisen oopperalaulaja ja laulupedagogi Abraham Ojanperän (1856-1916) museoksi muutettu huvila ja koti. Aappola on toiminut Ojanperän elämäntyölle omistettuna museona jo vuodesta 1917 lähtien. Museossa on esillä laulajan jäämistöä.

 

Aappola

aappolaAappola on rakennettu Ojanperän kotitilan maille. Laulajan Anna-sisar omisti tilan, joka myöhemmin joutui Ojanperälle. Ojanperä rakennutti talon päähän romanttisen nikkarityylisen huvilaosan vuosina 1908 – 1910. Laulajan kuoleman jälkeen hänen omaisuutensa muutettiin testamentin mukaan rahaksi ja perustettiin stipendirahasto. Ojanperän ystävät (mm. kirjailija Heikki Toppila, Katri Tuori, norjalainen oopperalaulaja Aurora Hanneborg) päättivät kuitenkin perustaa Ojanperän museon. Aurora Hanneborgin rahoituksella ja iltamien tuotolla Aappola ja esineistöä ostettiin takaisin. Museo avattiin loppiaisena vuonna 1917.

Vilho Lampi museo

Vilho Henrik Lampi (19. heinäkuuta 1898 Oulu – 17. maaliskuuta 1936 Oulu) oli suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan erityisesti uhmakkaista omakuvistaan, voimakkaista kansankuvauksistaan sekä Limingan lakeutta, Liminkaa ja liminkalaisia kuvaavista maalauksistaan.

Lisätietoa Vilho Lammesta:

http://vilholampi.ouka.fi/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vilho_Lampi
http://www.kulttuuriliminka.fi/vilho-lampi-museo/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/01/12/vilho-lampi-lakeuden-maalari

Limingan pappila ja taidekoulu

pappila-ja-taidekouluVanhan Limingan alueella sijaitsevat myös Limingan pappila ja Limingan taidekoulu. Limingan pappila oli suuren pitäjän merkittävin henkisen ja julkisen elämän keskus. 1800-luvun puolivälissä rakennettu, tyyliltään uusrenensanssia edustava ns. Ison pappilan suunnittelijaa ei tiedetä. Limingan kansanopisto eli taidekoulu, suomenkielisistä kansanopistoista vanhin, aloitti toimintansa v. 1892 vanhassa kesktikievarina ja käräjätalona tunnetussa Arvolassa. Opiston vanhat rakennukset ovat peräisin 1800-luvun lopusta, ja uudet nk. Oulun koulua edustavat, on rakennettu v. 1982.

Lisätietoa Vanhasta Limingasta ja Aappolasta:
http://www.kulttuuriliminka.fi/aappola/