Abrahamin pidoissa juhlivat kaikki

11.11.2016

helena-tornbergSe on yllättävän helppoa. Liidän takki auki Limingan rantatiellä ja siirryn sata vuotta taaksepäin. Nautin jo nyt kaikesta mitä ensi kesän Abrahamin pidoissa tulee tapahtumaan. Koko vanha kulttuurimaisema täynnä ilonpitoa. Juhlaa, johon kaikki ovat tervetulleita.

Ojanperän Abrahamin lapsuudessa elettiin Suomessa suurten kato- ja kuolinvuosien aikaa. Lavantautiin, nk. kuumaan tautiin, kuoltiin Limingassakin sadoittain. Tautiin menehtyivät myös Aapon vanhemmat.  Abrahamin isoäiti, ”munnu” Maria, ja isoisä, ”vaari” Juho Ojanperä, ottivat pienen pojan hoitoonsa. Talo joutui myyntiin. Orpopoikaa kiusattiin koulussa. Halla vei sadon. Nälkä oli jatkuva seuralainen.

Abraham hakee lohtua ja rohkeutta laulamisesta. Laulun kautta avautuu selviytymispolku.

Laulu? Siinäkö kaikki? Valoa ja toivoa köyhyyden, uhkien ja pelkojen keskelle?

Olisiko sittenkin enemmän totta lähestyä menneen maailman kurjuutta oman aikamme köyhyyden, kurjuuden ja väkivallan kautta?

Luovuus voittaa. Tajuan mikä on tärkeää: ”Jos minä saisin elää elämäni uudelleen, en tahtoisi olla kuvernööri enkä mikään muukaan suuri herra, laulaja vain.”

Lainaan sanoja, joita Abraham toisti vielä sairasvuoteellaan.

Ohitan vanhan kivikoulun ja Aappolan. Tarkkailen maisemaa.

Aaltoilevan viljan sijaan pellot ovat nyt täynnä omakotitaloja.  Liminka on kasvanut hurjaa vauhtia. Kaukomieltä ei tuo enää tasainen horisontti, vaan taivaalle valkoista janaa piirtävä lentokone.

Pääni ylitse lentää hanhiaura. Taitaa olla sama reitti ja sama viesti kuin silloin Abrahamin aikaan: Aappolaan saa vapaasti tulla ja mennä. Maailma on avoin.

Helena Tornberg
Libretisti, ohjaaja
Abrahamin pidot -ooppera

[ssba]

Blogi

Blogissa kurkistetaan oopperan järjestelyihin ja etenemiseen. Blogissa kirjoittavat oopperan parissa työskentelevät henkilöt, jotka valottavat oopperan etenemistä ja ajatuksiaan omasta näkökulmastaan. Valokeila käännetään myös oopperamme päätähteen eli Abraham Ojanperään. Tervetuloa seuraamaan mitä oopperan kulisseissa tapahtuu!