Abrahamin pidot Helsingin Musiikkitalolla

3.12.2017

Tärkeän osan onnistuneesta oopperakokemuksesta muodostaa miljöö, jossa se esitetään. Abraham Ojanperän tarinaan pohjautuva Jukka Linkolan ooppera sai kesällä loistavan vastaanoton Limingan Aappolan pihapiirin lähipellolle rakennetulla, upouudella Liminka Areenalla.

”Miten käy oopperan, kun se viedään Helsinkiin?” ovat kysyneet monet kesän esityksistä haltioituneet. Ymmärtääkö urbaani, moderni kaupunkilainen katovuosien keskellä eläneen köyhän orpopojan tilannetta?

Uskallan luvata, että Helsingin Musiikkitalolla järjestetään sellaiset Abrahamin pidot, joita muistellaan kauan. Taiteen tehtävä on jättää pysyviä tunne muistijälkiä; synnyttää mielen liikahduksia, joista tekijä ja katsoja voivat ammentaa uutta vuosienkin jälkeen.

Helsinkiläinen säveltäjä, maailmaa kiertänyt Jukka Linkola teki Liminkaan suurteoksen. Oopperan, joka oli jo syntyessään valmis maailmalle.

Tamperelainen, entinen liminkalainen Jouni Prittinen ohjaa varmalla otteella tanssijoita, laulajia ja kyläläisiä. Koreografia yhdistää oivallisella tavalla musiikin ja sanat. Oululainen, Kemissä intendenttinä toimiva kapellimestari Ville Mankkinen johtaa konserttimestari Sinikka Ala-Leppilammen laajalta alueelta kokoamaa Oulunsalo Ensemblea. Pukusuunnittelijamme Henna Parkkinen oli vielä kesällä liminkalainen mutta tekee nyt töitä Helsingissä. Oululaissyntyinen pääsolistimme Tomi Punkeri sai liikkeelle fanijoukkoja Oulaisista. Mutta myös nykyisessä kotikaupungissaan Oulussa, Tomi tunnetaan.

Muuttolintuina olemme kaikki menossa tai tulossa. Palanen kotiseutua ja lämmintä yhteisöllisyyttä kulkee mukanamme, missä liikummekaan. Pienen orpopojan, Aapon tarina kuuluu Musiikkitalon konserttilavalle. Se koskettaa syvimpiä tuntoja: Tulenko hyväksytyksi? Saanko olla hyvä? Miten minun ja lahjojeni käy?

Olihan itse Abraham myös helsinkiläinen. Jyväskylän opettajaseminaarin jälkeen hän opiskeli laulua Helsingissä ennen kuin lähti ulkomaan estradeille. Kun Abraham palasi Suomeen, täällä oltiin vasta luomassa omaa musiikkikulttuuria. Ojanperän työstä silloisen Helsingin Musiikkiopiston (nykyisen Sibelius-Akatemian) ensimmäisenä vakinaisena ja ensimmäisenä suomenkielisenä yksinlaulun opettajana tuli uraauurtavaa. Ojanperä loi opetuksen pedagogiset linjaukset ja sovelsi äänenmuodostuksen perusharjoitusten metodit Suomen ilmastollisiin olosuhteisiin. Yhdessä Oskar Merikannon kanssa Ojanperä aloitti vastavalmistuneen Johanneksen kirkon kanttorina.

Helsinki sykkii minussa. Nuorena opiskelijana löysin siellä oppimisen ilon. Maailma avartui luennoilla ja niiden välissä. Opin elämää tarkkaillessani ihmisiä rautatieasemalla, ihaillessani suurten purjeveneiden täyttämiä rantoja ja vaeltaessani ristiin rastiin Helsingin öisiä katuja. Mieleenpainuvimmat tarinat kuulin palvellessani ikäihmisiä kotiavustajana. Viimeistään silloin tajusin, että olemme kaikki ihmisiä, iloinemme ja suruinemme. Kaikupohjaa löytyy sekä samankaltaisuudessa että erilaisuudessa.

Toivotamme Sinut lämpimästi tervetulleeksi Musiikkitaloon 22.–23.2.2018 elämään kanssamme Abrahamin kiehtovaa ja koskettavaa tarinaa!

Helena Tornberg
Abrahamin pitojen tuottaja & taiteellinen johtaja

[ssba]

Blogi

Blogissa kurkistetaan oopperan järjestelyihin ja etenemiseen. Blogissa kirjoittavat oopperan parissa työskentelevät henkilöt, jotka valottavat oopperan etenemistä ja ajatuksiaan omasta näkökulmastaan. Valokeila käännetään myös oopperamme päätähteen eli Abraham Ojanperään. Tervetuloa seuraamaan mitä oopperan kulisseissa tapahtuu!