Kiitokset kyläläisille ja kaikille oopperan kokeneille!

16.8.2017

Kuuntelen Arvolan sisarusten tarinaa. Äiti hoiti vanhenevaa Katri-tätiä heillä kotona. Foudilan Katri – myöhemmin Tuori – oli määrätietoinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja kehittäjä. Melkeinpä tunnen Katri-tädin läsnäolon. Oli pakko kirjoittaa Katrillekin pääroolia!

Liisa kertoo, miten Katria ja Abrahamia yhdisti rakkauden lisäksi myös työ tasa-arvon ja rauhan puolesta. Katrin ja Abrahamin kirjeenvaihdosta aistin, miten tasavertainen suhde heillä oli. Käsikirjoittajana oli ilo tutustua mieheen, joka ei kokenut naisen luovuutta uhkana.

Matka Abrahamin hengen maisemissa tuo lisää yllätyksiä. Abraham rakasti suomen kieltä. Kuitenkin, kun Suomi ja Liminka tuntuivat liian ahtailta, saattoi Abraham kehottaa ruotsiksi: Nyt on aika fiirata (juhlia)!

Laulaja käytti mielellään muita kieliä: ruotsia, norjaa, saksaa, italiaa jne. Suomalaisuus oli hänelle avoin ovi muihin kieliin ja kulttuureihin. Rakkaus kotiseutuun sekä maailman ihmeellisiin eri paikkoihin kulkivat käsi kädessä.

Jo matkan alkuvaiheessa löysin Ojanperä-tutkija Maija-Liisa Näsäsen kirjan Abraham Ojanperä: Laulajan elämä. Siitä on ollut hyvä tarkistaa kylällä kuultujen tarinoiden alkuperää. Kirja tarjoaa myös paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia laulutaiteilijan elämänpolusta. Kiitos tutkija Maija-Liisa!

Maija-Liisa Näsäsen kirja Abraham Ojanperä: Laulajan elämä, Faros-kustannus Oy. Kirja tarjoaa oivan mahdollisuuden tutustua Ojanperän kiehtovaan elämään tarkemmin. Voit ostaa kirjan tästä.

Paikallisyhteisön sivistysmyönteinen asenne puhuttelee vielä kauan. Oli lavantautia, nälkää, köyhyyttä ja sodan uhkaa. Kaiken kurjuuden keskellä syntyi halu tukea oman kylän lahjakasta nuorta. Katson peiliin. Miten on minun laita? Löytyykö rohkeutta synnyttää uutta? Tarjoammeko lapsille ja nuorille tilaa ja mahdollisuutta loistaa?

Abrahamilta lainattu ”On lupa loistaa”-asenne löytyi oopperan tekijöissä ja eri taustayhteisöissä. Se on kulkenut mukanamme erilaisten vaiheiden ja yllättävienkin haasteiden keskellä. Periksi ei ole annettu. Töitä on tehty enemmän ”kuin laki sallii” yksin ja yhdessä. Abrahamin pidot on katettu juuri teitä varten. Jokainen esitys on yhtä juhlaa!

Ooppera on valmis vasta, kun se syttyy elämään oopperan kokijan mielessä. Nauttikaa! Loistakaa! Kiitän yhteisestä matkasta näissä Luojan luomissa avarissa maisemissa!

Helena Tornberg

[ssba]

Blogi

Blogissa kurkistetaan oopperan järjestelyihin ja etenemiseen. Blogissa kirjoittavat oopperan parissa työskentelevät henkilöt, jotka valottavat oopperan etenemistä ja ajatuksiaan omasta näkökulmastaan. Valokeila käännetään myös oopperamme päätähteen eli Abraham Ojanperään. Tervetuloa seuraamaan mitä oopperan kulisseissa tapahtuu!