Mitä mahtaisi Abraham ajatella?

19.7.2017

Mitä mahtaisi itse oopperamme juhlakalu miettiä kaikesta tästä? Tällainen ajatus juolahti mieleeni kun ensimmäistä kertaa nousin Liminka- areenan uudenkarhealle lavalle ja katselin junaradan varteen kohonnutta komeaa katsomoa.

Iloinen hän varmasti olisi, eikä pelkästään oman työnsä ja uransa arvostamisen puolesta, vaan siksi että armaaseen kotipitäjään on nyt kohonnut esiintymispaikka, joka mahdollistaa ei pelkästään hänen elämästään kertovan oopperan, vaan jatkossakin monipuolisen ja kaikelle kansalle iloa ja elämyksiä tuovan ohjelmatarjonnan.

Saattaisipa Abraham miettiä että valitsin sittenkin oikein, kun en lähtenyt varmapalkkaiselle ja arvostetulle kansakoulunopettajan uralle, vaan seurasin sydäntäni ja lähdin laulajan epävarmalle taipaleelle. Vai oliko hänellä sittenkään vaihtoehtoa? Onneton on ihminen, joka jättää lahjansa käyttämättä.

Vaikka Ojanperä niin ylistävästi Limingasta jaksoikin puhua, niin en jaksa uskoa että hänen suhteensa paikkakuntaan ja sen ihmisiin kaikesta heidän tuestaan huolimatta täysin ristiriidaton olisi ollut. ”Kyllä siitä sitten hyvä tulee kun Aapi vääntää posetiivia ja Katri myy onnenlehtiä”, torppasi nuorukaisten ihastuksen ja haaveet Katri Tuorin isä. Kunnon mies elättää perheensä, eikä unelmoi turhia, lienee ollut vallitseva ajattelumalli silloin, ehkä vielä nykyäänkin.

Ehkä Abraham ei sitten ollut kunnon mies. Ja hyvä oli ettei ollut. Jos me kaikki aina kuuntelisimme ja uskoisimme vanhempien ja viisaampien hyvät neuvot, ei tämä maailma mihinkään kehittyisi ja moni unelma jäisi toteutumatta. Ja mitä on elämä ilman unelmia?

Rohkeutta se toki vaatii, rohkeutta olla oma itsensä ja kulkea omaa tietään ja sitä rohkeutta Abrahamilla oli. Miksi pitäisi taiteilijan tai kenenkään muunkaan liian nöyrä olla? Ketä se hyödyttää kun kynttilä vakan alle piilotetaan ja salassa hiljaa loppuun poltetaan? Ei yhtään ketään.

Siksipä ottaisi Abraham muutaman laukka-askeleen omalla lavallaan. Hyppäisi korkealle ilmaan, hihkaisisi ilosta ja antaisi kyläläisille ja vieraille kuultavaksi sen parhaan lahjan mikä hänellä oli antaa. Laulun lahjan. Lujaa, vahvasti ja tasapuolisesti kaikille säädyille ja jokaiseen ilmansuuntaan.

Janne Nevala
kirjasto- ja kulttuurijohtaja, Liminka

[ssba]

Blogi

Blogissa kurkistetaan oopperan järjestelyihin ja etenemiseen. Blogissa kirjoittavat oopperan parissa työskentelevät henkilöt, jotka valottavat oopperan etenemistä ja ajatuksiaan omasta näkökulmastaan. Valokeila käännetään myös oopperamme päätähteen eli Abraham Ojanperään. Tervetuloa seuraamaan mitä oopperan kulisseissa tapahtuu!