Pidot on pidetty!

1.9.2017

Siitä tulee nyt tasan neljä kuukautta, kun sain vastuulleni Abrahamin pidot -oopperan tuottajanpestin. Edellinen tuottaja, Mirja Rintala, joka oli siirtymässä täyspäiväisesti oman alansa, journalismin pariin, soitti, että nyt tarvittaisiin Limingan oopperatuotannolle pikaisesti jatkaja, joka saa langat pysymään käsissään. Kiitos siis luottamuksesta! Lähtien jo ensimmäisestä päivästäni uudella työmaalla kävi ilmi, että ammatilliselle osaamiselleni musiikin, grafiikan ja multimedian (ja ehkäpä pedagogiikankin) parissa oli merkittävä kysyntä niin produktion sisällä kuin markkinoinnissakin.

Tutustuttuani Jukka Linkolan sävellykseen ja seuratessani Oamkin laulajien, tanssijoiden ja Oulunsalo Ensemblen ensimmäiset yhteisharjoitukset Oulun ammattikorkeakoululla minulle valkeni, että olimme toteuttamassa kansallisella tasolla todella merkittävää projektia, jonka vertaista maassamme harvoin tulee vastaan. Olenkin tiedotusvälineille jo kuvaillut oopperaa Limingan omana ”Broadway-musikaalina”. Siispä ryhdyin tuottajantyön ohessa tuotantoyhtiöni puitteissa talkoilemaan korkeatasoista mainosmateriaalia, jotta oopperalle olisi nopeasti saatu lisää ansaitsemaansa näkyvyyttä. Virtuaaliorkestraatioita, videoita, julisteita.

Janne Sihvo, Lassi Makkonen ja Ahti Alatalo kävivät esittämässä otteen oopperasta SuomiAreenalla. Tässä on studioversio.

Helena Tornberg ja Eero Karvonen. Kuva © Pirkko Moisander.

Markkinointiyrityksistä huolimatta lippujen loppuunmyynti tapahtui kuitenkin vasta (silloin ainoana loppuunmyydyn) ensi-illan jälkeen. Yleisö seurasi esityksen lumoutuneena ja levitti sanaa lakeudella. Kalevan kriitikko, Esko Aho, kirjoitti:

”Jos haluaa tehdä oikeaa taidetta, pitää uskaltaa tarttua pelottomasti vaikeisiinkin haasteisiin. Malliesimerkki tästä on Jukka Linkolan ooppera Abrahamin pidot Limingassa.”

Esajuha Posti yhtyi ylistykseen Lapin Kansan kritiikissä. Säveltäjä Linkola itse totesi ensi-illan onnistuneen ehkäpä parhaiten tähän asti. Sitten kaikki kolme viimeistäkin esitystä loppuunmyytiin muutamassa päivässä.

Looginen johtopäätös on, että ooppera täytti tarkoituksensa erinomaisesti ja ehdottomasti kääntää uuden sivun Limingan kulttuurielämässä. Toiminee se kannustavana esimerkkinä myös naapurikunnille.

Oopperaa varten Limingan museoalueelle rakennettu Kulttuuri Areena (mikä sitten lopullinen nimensä ortografia liekään) oli kunnalta esimerkillinen sijoitus paikallisen kulttuuritoiminnan elinvoimaisuuden tukemiseksi. Lava on laaja ja katsomoon mahtuu 500-henkinen yleisö. Akustiikkakin on poikkeuksellisen hyvä. Areenalla voi järjestää monenlaista tapahtumaa, ja Limingan kunnan juhlatoimikunnan kokouksessa äskettäin kuulinkin, että monenlaisia ideoita ensi kesää varten pursuilee jo kiivaasti.

Limingan Kulttuuri Areenan katsomon täysmiehitys testattiin jopa neljässä Abrahamin pitojen esityksessä. Kuva © Pirkko Moisander.

Kiitän yhteisesti kaikkia kollegoitani, Limingan kuntaa, esiintyjiä ja talkoolaisia sitoutumisestanne tähän ainutkertaiseen produktioon! Matka on ollut opettavainen, ja kanssanne on ollut sujuvaa ja mielenkiintoista työskennellä.

Pidot loppuivat, kun kaikki oli hauskimmillaan, mutta Abraham Ojanperä on nyt herätetty henkiin – kelloin ja pillein – ja luulenpa, että hän tahtoo juhlien jatkuvan…

Eero Karvonen, tuottaja

[ssba]

Blogi

Blogissa kurkistetaan oopperan järjestelyihin ja etenemiseen. Blogissa kirjoittavat oopperan parissa työskentelevät henkilöt, jotka valottavat oopperan etenemistä ja ajatuksiaan omasta näkökulmastaan. Valokeila käännetään myös oopperamme päätähteen eli Abraham Ojanperään. Tervetuloa seuraamaan mitä oopperan kulisseissa tapahtuu!