Limingan museoalue

Limingan museoalue sijaitsee vanhassa Limingassa. Museoalueen muodostavat kotiseutumuseo, Vilho Lampi -museo sekä muistokoti Aappola. Taidemaalari Vilho Lammen tuotantoa esittelevä näyttely on perustettu vuonna 1868 rakennettuun Pohjois-Suomen vanhimpaan kansakoulurakennukseen. Muistokoti Aappola on liminkalaissyntyisen oopperalaulaja ja laulupedagogi Abraham Ojanperän (1856-1916) museoksi muutettu huvila ja koti. Aappola on toiminut Ojanperän elämäntyölle omistettuna museona jo vuodesta 1917 lähtien. Museossa on esillä laulajan jäämistöä.

Aappola

Aappola on rakennettu Ojanperän kotitilan maille. Laulajan Anna-sisar omisti tilan, joka myöhemmin joutui Ojanperälle. Ojanperä rakennutti talon päähän romanttisen nikkarityylisen huvilaosan vuosina 1908–1910. Laulajan kuoleman jälkeen hänen omaisuutensa muutettiin testamentin mukaan rahaksi ja perustettiin stipendirahasto. Ojanperän ystävät (mm. kirjailija Heikki Toppila, Katri Tuori, norjalainen oopperalaulaja Aurora Hanneborg) päättivät kuitenkin perustaa Ojanperän museon. Aurora Hanneborgin rahoituksella ja iltamien tuotolla Aappola ja esineistöä ostettiin takaisin. Museo avattiin loppiaisena vuonna 1917.

 

 

Limingan pappila ja taidekoulu

Vanhan Limingan alueella sijaitsevat myös Limingan pappila ja Limingan taidekoulu. Limingan pappila oli suuren pitäjän merkittävin henkisen ja julkisen elämän keskus. 1800-luvun puolivälissä rakennettu, tyyliltään uusrenensanssia edustava niin kutsutun Ison pappilan suunnittelijaa ei tiedetä. Limingan kansanopisto eli taidekoulu, suomenkielisistä kansanopistoista vanhin, aloitti toimintansa vuonna 1892 vanhassa kesktikievarina ja käräjätalona tunnetussa Arvolassa. Opiston vanhat rakennukset ovat peräisin 1800-luvun lopusta ja uudet, niin kutsuttua Oulun koulua edustavat, on rakennettu vuonna 1982.

Vilho Lampi -museo

Vilho Henrik Lampi (19. heinäkuuta 1898 Oulu – 17. maaliskuuta 1936 Oulu) oli suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan erityisesti uhmakkaista omakuvistaan, voimakkaista kansankuvauksistaan sekä Limingan lakeutta, Liminkaa ja liminkalaisia kuvaavista maalauksistaan.

Lisätietoa Vilho Lammesta:

http://vilholampi.ouka.fi/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vilho_Lampi
http://www.kulttuuriliminka.fi/vilho-lampi-museo/
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/01/12/vilho-lampi-lakeuden-maalari

Abrahamin pidot

Limingassa 2017 suursuosion saanut Abrahamin pidot -ooppera esitettiin myös Helsingin Musiikkitalossa 22.–23.2.2018.

Etusivu
Blogi
Facebook-sivu

 

Sivuston suunnittelu ja toteutus © Eero Karvonen / Sharp Dis-Chord